By: Ummi n Papa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 3-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Salam AidilAdha ...

--^--<@ @>--^--
Love Me Forever Kits by Sara~ http://sweetblossomdesigns.blogspot.com/ & Photo Mask ~ Velkommen

Salam AidilAdha buat semua yang mengenali...InsyaAllah, esok kami sekeluarga akan bertolak pulang ke Kota Bharu utk menyambut AidilAdha di sana.. Percaya atau tidak, inilah kali pertama kami akan menyambutnya di KB sejak berkahwin.. Reason ? 1st time sambut di Sabah, pastu every year kat Kedah sbb xdapat cuti kan.. Last year baru masuk dlm cuti skolah tp dah banjir pulak..

Ni pun dok menghitung hari dan berdoa semoga semuanya ok.. Alhamdulillah, dengaq kat berita jalan yg menghubung Kelantan dgn Kedah (Jeli) dah pulih dari banjir.. Cam x percaya pun ada, dh 6 tahun kawen baru nak sambut AidilAdha kat umah mertua..

Sekadar Buat Renungan...
Quote:
Kenapa Wanita Sanggup Berkorban

Menjelang Hari Raya AidilAdha, kita pastinya tidak dapat lari daripada memperkatakan soal pengorbanan. Apatah lagi, wanita dan pengorbanan sememangnya tidak dapat dipisahkan.Pengorbanan wanita dikatakan melebihi pengorbanan yang dilakukan oleh lelaki. Kerana dalam setiap fasa kehidupan yang dilalui wanita perlu melakukan pengorbanan untuk menikmati kejayaan dan kebahagiaan dalam kehidupan.

Hakikat ini diakui oleh penulis terkemuka, Myrna Writewood. Dalam artikelnya, Women and Sacrifice, Myrna menyatakan wanita sanggup berkorban apa sahaja untuk kebahagiaan keluarga. Dan segala pengorbanan itu dilakukan dengan setulus hati berpandukan logik akal, berteraskan realistik dan realiti kehidupan. Wanita berkorban dengan setulus hati dan penuh keikhlasan kerana mereka hanya inginkan yang terbaik buat keluarga.

Mengapa berkorban ? Demi kebahagiaan, kesempurnaan dan keredhaan...

~Dipetik dari Majalah Harmoni : Ruangan Rahsia Wanita ( keluaran 1-15 Dis) ~


Tuesday, 2-Dec-2008 12:02 Email | Share | | Bookmark
Anak-anakku

 
 
Lately susah sangaattt nak masuk fp.. Upload picture punya la lama, pastu hilang camtu jer.. Tensen achik tau ! Cuti skolah xdak nk berjalan ke mana-mana, save bajet utk 'our mega project'..

Ujung bulan lepas g main bowling jer ngan papa besides beli barang dapur sket.. Pastu ummi n papa bergilir ke skolah.. Cg skrg x mcm dulu, cuti pun kene keja kan.. xdak la istilah makan gaji buta.. Perancangan nak balik raya ke KB tp banjir plak.. so tgk la camne, discuss dgn papa smlm paling lewat hari Khamis ni..

Abg Long dgn Aqill cuti skolah ni jadi 'geng kamceng'.. Habih nak main dgn sapa lagi kan.. Tapi certain time tu menduga kesabaran gak.. Asyik nak gaduh ker.. Aqill dah pandai tunjuk skill gaduh dgn Abg Long.. Apa yg Abg Long main sumee dia nak, sometimes sian gak kat Abg Long tapi Aqill ni jenis nangis selagi xdapat.. Seb baik la Abg Long ok, utk memujuk diri sendiri dia akan cakap " Abg Long x nakal.." Maksudnya tu orang lain la nakal...

Malam-malam kalau ummi n papa bz ngadap komputer masing-masing dia orang pun sama naik xmo tido.. This pictures was taken around 1++ am.. Paksa caner pun xmo gak kecuali ummi tutup lampu n tido sama..


Dengaq ni Aqill " Jangaann nakal sangat na.. Abg Long marah nanti !! "



"Apa Abg Long cakap ? Aqill x dengaq la.."


Time petang pulak kalo Abg Long keluar main dia pun mesti nak ikut sama.. Kalo x cam biasa arr.. nangis sambil tido.. Dah keluar main suasah kemain nak ajak masuk.. Abg Long dah besaq ni baru pandai nak keluar berkawan.. Aqill awal-awal lagi dah tunjuk skill... Kira lain orang lain style la kan.. Tu baru dua, esok-esok kalau dah 3-4 bleh tengok sendiri la caner style-style nyerr..

Quote:
Abg Long skee main game kat computer n tgk tv tapi Aqill pulak dok rumah sukaaaa sangatt tlg ummi 'mengemas rumah' dan 'memasak'.. Habis periuk belanga ummi di angkutnya..


Saturday, 15-Nov-2008 08:08 Email | Share | | Bookmark
Kota Keriangan Genting Highland

 
 
 
View all 21 photos...
07/11/08 - 08/11/08


Aqill yg gayat time naik Sky Way...


Abg Long dgn keterujaannya.. Siap 'peace' lg..

Percutian yg dinantikan.. Ummi pegi time form 1 dulu jer.. This time lg best sbb pegi ngan family kan.. Skolah Papa nyer trip.. Khas utk cg2 darjah 6 as a reward setelah berpenat lelah selama +- setahun utk bdk2 UPSR.. Ummi pon tumpang ler sklai.. Abg Long siap membilang hari, xcited sbb nk berjalan2 besides ramai kengkawan yg pegi skali..

Bertolak dr skolah aroung kul 11 mlm, pagi kul 5 dh ada kt R&R Ulu Bernam.. Siap bersih diri, solat n sarapan we all ber- ke Hentian Sky Way.. Smpi around kul 9 n tunggu turn sbb ramai gak.. Kt Genting Highland dlm kul 10+. Tp xleh terus check in sbb janji dlm kul 2 so we all terus menuju ke tempat yg diidamkan.. Ramai rupanya even bukan hari minggu or school break.. Enjoy tp kalo xletih rasanya lg syiok maaa..

Sudah leteyy bermain g makan n pastu sementara tunggu time check in plan nk masuk umah salji.. Owh, impian nk bercuti satu family kat 'tmpt omputeh' xkesampaian sbb children below 3 xleh masuk.. So ummi n Abg Long jer yg masuk.. Enjoyy tp xdan 15 minit Abg Long dh kesejukan.. Memula takut nk naik slide kt umah salji tu,ummi temankan skali ja (sbb kecut perut ummi rasa naik benda alah tu).. Rupanya Abg Long skee, layan jer la..Ada kt 10 kali dia naik..


Papa curi-curi ambik gamba dr luar.. xambk pakej gmbq pun sbb rasa xsonok xckup korum..

Dh siap2 bergerak ke apatment utk check in. Letih dh time tu.. Tgh rehat tetiba ada kebakaran lak.. Turun la mengangkut semua brg2.. Tgk2 sket jer , letih smpi ketaq lutut.. Tgu smpi lif ok baru naik balik tgkt 12, xdaya dh ahkak nk kerabat tangga tu.. Malam Papa keluar dgn geng dia jer, ummi n anak2 stay kt apartment ja.. Sakit perut betis.. Sejuk giler la kt sana sbb ujan, patut pun xdak kipas or aircond.. Pagi2 mandikan Aqill n Abg Long siap ketaq2 lg.. Abg Long yg seronok n enjoy kt sana siap xmo balik.. Nk duduk sampai Thursday katanya..

Balik singgah Kuala Kangsar tp xsempat nk ambik gambaq pun..Try laksa yg org cakap best tu.. Sori la, xkena dgn selera kita orn.. Papa siap xhabis lg, membazir satu pinggan.. Bertolak kul 6+, singgah jap kt Bukit Gantang beli buah n Gurun utk sembahyang n makan malam.. Bertolak terus n smpi skolah around kul 11 gak ler.. Enjoy tp letih la.. Lenkali kita p sendiri n stay lelama sket erk Papa..




Tido dlm bas.. Letih sgt ler tu..


Aqill pon sama..


Sunday, 9-Nov-2008 11:33 Email | Share | | Bookmark
The Carnivall , Sungai Petani

 
 
 
View all 4 photos...


Entry yg suppose pubished sekian lama.. We went there for 2nd time on Deepavali. Sebenaqnya trip skolah papa, bawak students darjah 6 ke sini.. Reward sbb dh abis exam.. Ummi n anak2 tumpang skali sbb boleh bawak family.. Lg best bila we all decide nk naik bas, saja nk bawa Aqill sebagai persediaan utk agenda bercuti nnti..

Gambaq xbyk sbb 'uniform' yg sama 3 beranak time mandi.. Besides ummi bz berkongsi perasaan dgn member ummi (satu skolah) yg juga wife member papa.. Leteyy gak ler.. Bertolak kul 9 pg n smpi around kul 11. 12.30 makanan smpi n lepas Zohor siap2 utk balik.. Kul 4++ bertolak balik n singgah TESCO.. 5++ naik bas n b- balik ke skolah.. Smpi dekat Maghrib gak..

Aqill mandi smpi kecut2 tgn tp still xnak stop.. Abg Long yg paling enjoy sbb ramai kengkawan smpi nk makan pon xsempat habiss..


Senario biasa sbb uniform mandi yg sama


Teman tapi mesra.. Aliff, Hadif dan Alif.. Geng kamceng ni

Quote:
Next entry.. Jalan2 lg tp kali ni ke iklim sejok sket..Bukan oberse tau
Utk Cik Ween, bzz weh.. Nk tutop sesi kan so keje pon menimbun


Friday, 17-Oct-2008 23:14 Email | Share | | Bookmark
Aidil Fitri 1429H

Papa snap.. Gmbq pg raya..
Skee tgk..
xmo pakai songkok
View all 16 photos...
Orang lain buat berpart-part punya entry raya.. Ummi baru nk mula citer pasal raya, ok la ada gak kan ? (ayat cover malas tu) .Sebenaqnya bz sket la bila dh start buka skolah, ni nk exam lak.. Kalau citer bab kerja memang xhbs nyer..

Part 1

We went back to KB on Friday, 26/09/2008.. Cadang nk bertolak pagi-pagi lepas sahur tp lewat gak nmpknya.. Nearly 8 o'clock gak baru bertolak.. Cuaca nmpk mendung n sepangjang perjalanan tu confom hujan, ummi yg keletihan a day before siapkan biskut raya + prepare semua benda yg nk bawak balik ckp kt papa yg ummi nk titon.. Luckily Aqill pon sama layan ngantuk dia so we all yg stay kt belakang confom hanyut.. Ummi pesan kt Abg Long mtk teman papa tp kejap jer.. Lps tu tgl papa sensorang drive.. Co-pilot pon dh zzzzz sama.. Alhamdulillah, we all selamat smpi lebih kurang time org mayang Jumaat..

4 hari dpt berbuka di KB, mcm2 yg dh plan dlm kepala seblom balik.. So arrange btol2 biar dpt makan semua yg tingin seblom ni.. Alhamdulillah.. So hari yg bz adalh a day before hari raya.. Sbb? Ummi sorang jer menantu yg ada kt umah tu.. Menantu2 yg lain kan dok area KB gak kan.. Harus preparation utk umah sendiri..

Paling best, dapat penuhi impian raya kali ni.. Nk belikan something spesel utk papa n anak2 sbb ummi dpt rezeki lebih sket + bonus kan.. Kalau ikutkan jammed memang xnak bergerak ke mana2 rasanya.. Sesak sgt Kb time cenggini tp demi memenuhi janji ummi n papa keluar g KB Mall gak. Anak2 tinggalkan pada Che Jan (my SIL) G pasar beli kemeja batik GB papa dulu pastu baru g Pacific..(ummi beli gak creep spsg)

Nk mencari parking punya la susah.. Smpi ada yg sanggup parking kt tmpt tinggi.. Ummi siap ckp kt papa xyah la, 'seriau' tgk.. Dpt jer parking we all bergerak dgn pantas ke Butik Levi's. Manusia... Bersesak-sesak, ummi n papa pon sama menyesakkan tmpt tu.. Pilih punya pilih last2 bukan papa sorang ja beli, ummi pon angkut sama.. Berkenan sgt dgn yg ada crystal kt poket blkg tp reganya.. rm400++, xkuasa ahkak nk pakai jeans yg mahee camtu.. So pilih yg agak2 sesuwei dgn jewaku n yg papa ckp ok.. Seb baik muat yg saiz sedang2 jer sbb bila mtk saiz 30 ke atas semua xdak.. So ini akan menjadi kayu pengukur.. Kalo ketat tu confom la dh gemss kan.. Dh setel naik atas kt Levi's Kid plak.. Belikan t-shirt utk Abg Long n Aqill.. Jeans cam xbrapa sesuai, bdk2 kan cpt besar.. Rugi nnti, dh le semuanya hundred something jeans bdk pon..

Part II

Ptg raya tukar curtain, prepare ayam grg berempah n buat rendang.. Mkn berbuka ala kadar sbb dh last day.. Mlm tu bw keluar apa yg patut utk esok.. Bju raya pg2 lg ummi dh gosok, kalau tunggu mlm raya confom xsempat. Nk rasa suasana lg mlm raya masuk duit raya dlm sampul.. Pastu tdo awal sket sbb penat dh siang td n esok nk bangun awal.. Nasi himpit my MIL dh buat secara tradisi tau, xpakai yg segera punya..

So pg2 bangun panaskan apa yg perlu, cadang awalnya nk buat nasi Beriyani tp dia org xmkn sgt so buat nasi putih, ayam grg berempah n kuah kuzi.. Acar pon xbuat. Rezeki ummi sbb org mai beraya bawak mangkuk tingkat nasi Beriyani.. Siap dgn kurma daging n acar lg.. Kira lepas gak la keinginan tu..

Gambaq raya xdan nk tangkap, setting beriya n tunggu semua smpi skali seblom kul 10 pun dh ada org bagi salam.. Bila dh start terima tetamu confom la kalau kt KB smpi ke mlm.. Kira tetamu mai dr pg smpi last tutup pintu kul 9++.. Letihnya.. Tghr after zohor confom kna bergerak ke Pasir Puteh sbb kalau tunggu memang xpenah dan nk p.. So tok ayah tinggal di rumah melayan tetamu.. Jammed gak so we all smpi umah dh maghrib.. Mlm cdg nk g beraya umah member2 pon dh xlrt..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ini jer yg ada.. tu pon tgh tunggu nk bergambar beramai2..Gambar plak xclear sgt.

Esknya we all ke open house sedara mara n kawan2 dulu before balik.. Bertolak dr KB kul 4 skali jammed kt Machang nearly 4 hours.. Bayangkan 5km in 4 hours.. Tension tau, rasanya kalau semua org berdisiplin xla lama camtu.. Ni semua main nk menyelit, kita dok beratur lama ikut turn bila org potong ramai2 ni nk hangenn la gak.. Ummi rasa cam nk snap setiap keta yg melintasi kita org ja.. Ada la lebih 100 buah.. Kul 8 mlm baru ada kt area Bukit Bunga, stop jap kt masjid pastu teruskan perjalanan.. Nerves gak sbb xpenah jalan mlm.. Alhamdulillah, smpi rumah around 12.30 tgh mlm..

Part III

Esoknya balik kampung pastu janji ngan Mak Long nk ke Kangar rumah Tok Teh.. Balik singgah rumah Tok Ngah dgn Nenek.. Nasib baik sempat jumap Tok Su, Tok Tam n Tok Ndak.. Dpt dukung baby girl baru, cam ambik berkat la konon-konon.. Pastu balik umah tok n wan n seblom maghrib dh bertolak balik KN.. Sabtu besday Abg Long tp xcdg nk buat apa2 kecuali bw dia keluar makan.. Skali pg lg tok dh kol ckp buat mkn tghr kt kg la sbb Mak Long dh nk balik, Mak Ngah n Alang pon ada.. Acu jer xdak n xsempat beraya pon.. so ummi pon pegi 'nat' n beli apa yg patut.. Pas dh siap mkn2 we all bertolak balik rumah coz esok dh nk skolah, rumah lak mcm kapal pecah.. Tetiba Abg Long ckp nk mkn Pizza Hut so on his 5th besday papa turutkan.. Balik tu mkn sungguh la dgn adiknyer..

Kira this year xpuas sgt nk beraya.. Sat sgt cuti time raya.. Raya ke 5 dh skolah so mood cg pon still dok beraya lg.. Ummi mang xbuat open house, xdan .. Yg dok berjanji nk jumpa dgn kenkawan pon xdan.. Masing-masing ada tanggungjawab lain, plan blh tp camtu la.. Ada saja halangannya.. Kira xdak rezeki la nk jumpa tu.. May be next time..

- - - - - -
Sometimes rasa cam lebih kurang jer umo Aliff n Aqill even beza nearly 4 yrs


- - - - - -

Quote:
Gambaq salam n bermaaf-maafan ummi n papa every raya xpenah ada... Sbbnya? Rahsiaaa..



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net